ברני מרינבך החל לנגן על קלרינט מגיל 12 ולא הפסיק עד היום. בראיון עימו מספר מרינבך, נגן קלרינט וסקסופון זוכה הפרסים ואחד מנגני הכלייזמר המובילים בארץ, על הדרך שעשה מחוג קלרינט בבית הספר היסודי אל אולמות הקונצרטים וחושף מה עוד הוא רוצה להגשים: "הייתי רוצה להקה | להקת כלייזמריםשיותר ויותר אנשים יכירו את מוסיקת הכלייזמר".
לא מפסיק לנגן
מרינבך נולד וגדל בלב שכונה יהודית בברוקלין שבניו יורק, ארצות הברית. האווירה בשכונה היתה דתית-חסידית, כאשר כלי הנגינה המוביל של המוסיקה החסידית, הקלרינט, כבש אותו עם הצלילים שמבטאים את עומק הנשמה היהודית: "כשלמדתי בבית הספר היסודי, בכתה ז', נכנס מישהו לאחד השיעורים ושכנע את המורה להתחיל חוג קלרינט. הצטרפתי לחוג ואחר כך המשכתי ללמוד באופן פרטי. בהמשך הצטרפתי לתזמורות חסידיות שפעלו באזור ומאז לא הפסקתי לנגן".
במקביל לאהבתו לנגינה בקלרינט, סיים מרינבך תואר דוקטור בהיסטוריה יהודית. הוא כתב ספר על היסטוריה יהודית ועל המהגרים היהודים, שהגיעו ממזרח אירופה לארצות הברית והתפזרו במערב; הוא לימד היסטוריה יהודית והיסטוריה אמריקאית באוניברסיטה והתמחה בהיסטוריה יהודית אמריקאית. אך בשלב מסוים גילה מרינבך שליבו נתון למוסיקה ועבר לנגן במשרה מלאה.
מה מבדל אותך מנגנים אחרים?
"הכלייזמרים הגיעו ממזרח אירופה לכל ארצות תבל וגם לישראל. כאן פיתחו סגנון מיוחד, עם השפעות מזרח תיכוניות. ההשפעות המזרח תיכוניות לא הגיעו לארצות הברית, מן הסתם, ושם התפתח סגנון אחר, אותו הבאתי לארץ. הייחוד שלי בא לידי ביטוי בסגנון הנגינה שלי, שמושפע מזה שהתפתח בארצות הברית, בהשוואה לסגנון שהתפתח כאן בארץ. כמו כן, אני נוהג להדגיש את הנשמה היהודית שבנגינה".
להקת הכלייזמר הישראלית
לאחר שעלה לישראל, בשנת 1975, החל לנגן בתזמורת המשטרה ושימש בה כנגן ראשי: "הגעתי למסקנה שאני אוהב לנגן באמת, אז בחרתי לעסוק בזה למחייתי ושימשתי כנגן ראשי בתזמורת המשטרה במשך 21 שנה. הייתי קצין וזו היתה עבודה מהנה ומספקת. לאחר שפרשתי בגיל 55, התפנה לי זמן לקבל עבודות פרטיות, אז הקמתי את להקת הכלייזמר הישראלית, עם שני הנגנים, גרגורי לב הכנר ואהרון גניפל האקורדיוניסט. יחד אנו מופיעים בכל רחבי הארץ".
מרינבך ולהקתו זכו בפרס הראשון בשנת 1992 בפסטיבל הכליזמרים בצפת ובעוד פרסים במשך השנים.
מרניבך: "אנחנו מנגנים שירי חסידים עכשוויים וגם ניגוני כלייזמרים של פעם, שמקורם בעיקר במזרח אירופה. כמו כן, אנו מנגנים גם מוסיקה קלאסית מסורתית יותר ומדגימים ריקודים מסורתיים שנהגו לרקוד בעבר בחתונות ובאירועים. המופעים שלנו מחיים את המסורת הזו.גם אם בוחרים לשלב די.ג'י באירוע, הניגונים שלנו משתלבים במוסיקה העכשווית ומספקים נגינה חיה ומסורתית בטעם של פעם, עם המאפיינים העדינים והשמחים שבניגונים היהודיים. פרט לאירועים ולשמחות אני משתתף גם בקונצרטים, בהם אני מסביר מהו הניגון היהודי ואיך הוא מהווה ביטוי לנשמה היהודית".
אילו מגמות מובילות את התחום בתקופה האחרונה?
"בין המגמות המובילות גם הביקוש לשירי יידיש של פעם. לפני כ-40 שנה אנשים הכירו יותר שירי יידיש וכיום ההיכרות הזו הולכת ודועכת. לכן, רבים מבקשים ממני ניגונים מבית אבא, כדי להחיות את הזיכרון. מגמה נוספת היא שילוב של שירים ישראליים, שירים קצביים ושירים מז'אנר ריקודי העם, בעיבוד לכלייזמר. משום שאני עובד עם נגנים מצוינים, וירטואוזיים של ממש, אנחנו מנגנים גם דברים אחרים ולא רק שירים יהודיים, כגון מוסיקה רומנית, הונגרית וכולי".
הקהל רוצה עוד
מרינבך מספר שבשנים האחרונות נרשמת מגמת שצמיחה בביקוש למופעי כלייזמר. הוא מסביר את הפופולריות של הז'אנר וטוען, כי מדובר במוסיקה שמביאה עמה מסר של שמחה, מתוך הנשמה היהודית, ולכן הקהל רוצה עוד.
מרינבך: "מוסיקת הכלייזמר אינה סתם מוסיקה. זו מוסיקה בעלת מסר שמקורו בנשמה היהודית, מסר שניתן לבטא דרך נגינה. יש דברים שאי אפשר לבטא במילים, אלא רק בנגינה. החסידים אומרים שהמילים עוזרות להעלות את הניגון מעלה, בעוד שהניגון הטהור עולה גבוה יותר. לכן, כאשר מניחים למנגינה, הניגון יכול לעלות מעלה ולבקש את הדבר החשוב ביותר, השמחה. משום שמדובר במוסיקה עם מסר, הז'אנר פופולרי והקהל רוצה עוד. אנחנו כלהקה מרגישים שאנו נותנים לקהל משהו שמשפר את חייו".
איזו יצירה אתה הכי אוהב לנגן?
"אני אוהב לנגן יצירות פריילעכס (שמח ביידיש). היצירות האלה מתאפיינות במעברים בין עצב לשמחה: הן מתחילות בשמחה, כשלפתע עולה רגע של עצבות, שבסופו של דבר שב להיות שמח. היצירות האלה מסמלות עבורי את מעגל השמחה שנמצא בליבו של כל יהודי. זהו מעגל שתפקידו למשוך את החלקים העצובים של הלב אל השמחה".
ספר על הפרויקט הבא.
"הפרויקט הבא קשור באירוע עצוב וזה יוצא דופן, משום שרוב האירועים שלנו שמחים. מדובר במופע שנקרא 'ניגונים בצל השואה'. המופע התגבש לאחר שחקרתי וגיליתי מגוון ניגונים ושירים, שיהודים שרו בזמן השואה. למרות שהשירים עצובים, הם נושאים בחובם מסר של תקווה. כך, למשל, אחד השירים הכלולים במופע נקרא 'אני מאמין'. זהו שיר שנכתב בדרך אל מחנה הריכוז, והוא משאיר מסר של תקווה ואמונה, שהמשיח יגיע ויגאל".
נראה שכבר הגשמת הכל. יש משהו שתרצה להגשים בהמשך?
"הייתי רוצה שיותר ויותר אנשים יגלו את מוסיקת הכלייזמרים ואת הנגנים עמם אני מנגן. זו מוסיקה שמחה ומרגשת, שאינה נופלת ממוסיקה קלאסית, ולא פחות מלוטשת ממנה. הייתי רוצה שאנשים ילמדו שמוסיקת כלייזמרים מהווה מעין שיא במקצעויות וברגש; שאפשר להפיק ממנה לא פחות משאפשר להפיק ממוסיקה קלאסית. אני רוצה להנגיש את המוסיקה הזו לכמה שיותר אנשים, ולומר לאלה שחושבים שזה לא בשבילם, שיתנו צ'אנס".
ברני מרינבך ולהקת הכלייזמרים. אתר | דוא"ל | 02-6766969 | 054-4713202
להלן קישורים למספר לקוחות נבחרים שלנו:
הבית שלנו | מתקני ג'ימבורי | בודי מסג באילת
ריפוד לרכב | קייטרינג | תפריט ממותג
ספקי מזון למסעדות | אולם בבאר שבע
רוצה להיות ראשון בגוגל כאן ועכשיו?
קידום ממומן בגוגל הוא הדבר בשבילך.
אתה תקבע את המילים והתקציב ואנו נדאג
למקום הראשון בתוצאות גוגל. בהתחייבות
צוות המומחים שלנו רק מחכה להצעיד
את העסק שלך צעד קדימה ולהביא
אותך להיות בדף הראשון בגוגל בביטויים
הרלוונטים. ראשון בגוגל = לקוחות חדשים
בניית אתרים רספונסיבים מותאמים
לכל סוגי המסכים, לטלפון ולגוגל,
כולל דומיין, מערכת ניהול אתרים
ועיצוב מרהיב ואישי לכל אתר